22. september 2017

Kontrastenes tid


  Varme og prangende høstfarger har begynt å dominere i hagen nå. Men fortsatt er det en del rosa pasteller som nekter å gi fra seg oppmerksomheten. For en herlig kontrastfylt tid det er. Det ser ut til at de har inngått en stilltiende avtale om å overlappe hverandre på en fin og fredfull måte måte. 

 Nicotiana 'Triangle' er et høyt yndet "sommerjuletre" og har fast plass hos meg. Jeg sår den hvert år og flere av mine venner MÅ bare ha frø av meg. Den er blitt en tradisjon. Er den ikke nydelig? Blir gjerne over to meter høy og står nærmest til julen kommer (bare nesten da...). Lar seg ikke dupere, verken av vind eller regn.

 Gleder meg alltid stort over gjensyn med Tidløse. Denne kommer trofast hvert år.


Så var det disse Høstanemonene da. Jeg får de farken ikke til. Dette er eneste blomsten som kom på til sammen 6 planter! Leste at de helst bør plantes om våren. Jeg har prøvd det også jeg og det meste annet. De er jo så fine og håpefullt har jeg tenkt at de skal bidra til en mer blomsterrik høst, men neida! Tar i mot alle gode tips for å puste liv i de. Småhjertene ser på ingen måte ut til å streve med verken blomstringen eller hjerterytmen og det er jo kjekt. 


 Hvit Anisisop sådde jeg for første gang i år. Håper den etablerer seg like godt som de lilla jeg har. Av de mange Scabiosaene jeg sådde var det kun en som kom, men jeg er fornøyd med at den ble hvit da.

 Brudesløret mitt kom tilbake etter å ha tatt et års pause. Så da måtte det bli ny vielses seremoni, skal vite. Fiolfrøstjernen plantet jeg i fjor og den ser ut til å komme godt ut av det.


Sølvevigblomsten kom også i fjor. Står langt utover høsten. Registrerer at den nok må holdes under en viss kontroll for ikke å ta over. Stjerneskjermen byr på andre dans. Den takker jeg selvsagt ja til.

 Syrinhortensiaen plantet jeg den dagen mitt bonusbarnebarn ble født for tre år siden, så den betyr noe spesielt. Hun har også S som første bokstav i navnet sitt. Hver gang hun er på Enerhagen vil hun at vi skal gå til "blomsten min" og at jeg skal fortelle historien om hvordan den ble til. Fint at sånne fine historier og minner får slå rot i et åpent barnesinn. Så skal de sammen vokse og skape liv på Enerhagen, hun og blomsten.

Ha en rik helg!

18. september 2017

Årets krukkekombo og duften av sjokolade


I år ble det ikke plantet så mye i krukker og kar på Enerhagen. Til gjengjeld flammer det godt i de som ble til. Årets krukkekombo ble uten tvil blandingen av Tvillingblomst sammen med svartrød og knall orange Løvemunn. De har fungert som et uavbrutt fyrverkeri ved utedoen i hele sommer. Absolutt en passende plassering, når jeg tenker meg om:) 


Mmmmm... Tenk å være så usannsynlig vakker og samtidig dufte deilig sjokolade! Kosmisk Sjokoladekosmos! Kanskje den også skulle vært plassert ved utedoen....?


Sommerblomster som står og pynter langt inn i høsten, når andre bukker under, er en viktig påminnelse om at krukker har sin plass på Enerhagen. Det blir flere til neste år!


14. september 2017

Hattefest i år også!Det ble hattefest på Enerhagen i år også. Slett ingen selvfølge, for Solhattene har en tendens til å ta sin hatt å gå. Ser ut til at det er spesielt i to bed de anser som trivelige hattehyller. Der har de full sol hele dagen, beskyttelse mot vind og godt drenert jord. 
'Summer Salsa' har danset energisk med i mange år nå med sin bustete hatt. 

Tutti Frutti tilstand med en salig blanding av hatter, både i kvelds- og formiddagsstemning.


Denne har beholdt hatten på, men har kastet fra seg navnelappen.

'Secret Romance' ser ut til å ha etablert seg godt etter noen usikre år. 


'Harvest Moon' - Så gul, så gul

'Tomato Soup' er noe blekere i år. Kanskje for mye sol på hatten?

'Violet' er den eldste hatten min og hun har ekstra fin hattepynt på. 
 
Av en eller annen grunn er det de hvite som har vokst minst hos meg. Kanskje de føler seg litt anonyme blant mange fargerike hatter. Ingen grunn til det, for de er aldeles nydelige i hvitt.

Herlig hattefest! Håper på tilsvarende neste år.
Ha en riktig så god helg alle sammen!


7. september 2017

Sensommerdrømmer


Helgen i overgangen august til september ble aldeles nydelig på Enerhagen. Jeg var ute hele helgen, pustet inn frisk luft og nøt den siste blomstringen til det fulle. Etter en svært tørr sommer har fukten på nettene, kombinert med sol på dagen, gitt de siste blomstene en skikkelig oppkvikker.  


Dahlia 'Lavender Ruffle' var blitt større enn en solid middagstallerken. Liker den rampete og rufsete stilen. Skiller seg ut fra resten av Dahlia-familien. Thomas Edison var heldigvis en av de få som ville seg i år. Den er en stor favoritt. Kan nesten spise middag på den tallerkenen også.

Erteblomsten 'Whisper Blue' skal jeg definitivt så til neste år også. Nydelige nyanser av lilla og med ekstra lange stilker.

En annen miks med erteblomster som jeg ikke har navnet på. Sådde kun to sorter i år. Det er helt klart for lite og skal aldri gjenta seg.

Leonardo Da Vincci byr på rik sensommerblomstring. Den var åpenbart ikke helt fornøyd med vinteren, så tok litt tid å få den i gang i år.

 
I år poppet det opp Spydverbena overalt. Jeg strødde uhemmet med før ut for to år siden.... og der var de jo. Så skjønne at. Like så er valmuen som sår seg selv og får et ekstra dryss fra min hånd hvert år.

Sol, bare Sol(hatter)!

Denne doble Stokkrosen kommer fra en frømiks jeg fikk av en hagevenn. Riktig så lekker farge på den. Det samme er den høyt skattede rødsvarte Løvemunnen, som jeg har holdt gående med frøsådd i noen år. Et par har faktisk selvsådd seg. Den type samarbeid kan vi sette stor pris på.

  
 Sing me a song - Summer Song
Dette er rosen som er meg aller kjærest. Noe så praktfullt. Fin og lang andre blomstring gir den også.Det mangler ikke på nyte- og tenkeplasser å sette seg ned på vandring gjennom hagen. Det er en viktig ingrediens i hagelivet!

Jeg vil ikke slippe taket i den vakre sensommeren, men skal være raus nok til å ønske høsten velkommen.  

Ha en flott helg!