18. juli 2017

Sol i sinnet


Ilden sprer seg godt i flammebedet mitt om dagen. Først litt forsiktige gnister med Akeleien "Biedermeier" og en Etasjeprimula som jeg sådde for mange år siden. I fjor var den knall oransje. Kanskje den har mistet litt gnisten...men det gjør ingen verdens ting, for den like vakker som blek.


 Ballblomsten har i alle fall full tenning!


Denne Akeleien ble kjøpt som "Nora Barlow", men har tydeligvis gjennomgått en forvandling. Må atter en gang vise frem den blomsterrike Martagonliljen "Claude Shride".


  Har spadd opp et nytt bed, hvor jeg har samlet en del Iris og Dagliljer. Tror det kan bli et fint skue. I år er det kun disse to som har blomstret.  Den til venstre har jeg ikke navnet på. Til høyre Iris Hollandica "Autumn Princess".


Jeg går så gjerne med litt valmuefrø i lommen og strør litt her og litt der på mine hagevandringer. Det dukker alltid opp noen. Første Solhatt ute i år er "Summer Salsa". Det ligger an til å bli et godt hatteår. Samtlige har overlevd og er på gang.


På skyggefulle dager er det godt å ha dobbelt opp med Rusoløye (Heliopsis).....


.. og tusen skinnende soler dandert med Fransk Kongslys.
Sol i sinnet får man også av sånt!

Solrike dager til dere alle!16. juli 2017

Rosenes tid


Det er rosenes tid i hagen nå. Kjølig forsommer kombinert med lite nedbør og mye vind, har ikke vakt like stor begeistring hos alle rosene mine. Men jeg skal ikke spille opp til en klagesang for det er mange som sprer sin skjønnhet og duft over Enerhagen.
'Rhapsody in blue' er enestående vakker med sin helt spesielle farge. Den har jeg flyttet til solrike forhold og den virker svært takknemlig for den gesten.


Så der det denne praktfulle gamle klatrerosen som jeg ennå ikke har funnet ut av navnet på. Den må ha stått på Enerhagen i minst 60 år. Den var så skranten der den stor i buskaset og etter at jeg satt den i et bed har den svart med å vokse seg høy og gi en overdådig blomstring...og ikke minst duft. Svak rosa i begynnelsen av blomstringen, for så å bli gradvis hvit. Er det noen som kan hjelpe med navnet?
 

'Mary Rose' fra David Austin kom til hagen min takket være Marit med bloggen Marits hagedagbok. Hun la ut så mange fine bilder og gode ord om den, så måtte jo bare ha den.

 
'Heidi Klum' er liten av vekst, men til gjengjelde er den tettpakket med roser.


Ny av året er 'William Baffin'. Busk-/klatrerose som blir ca. 1,5-2,5 m høy, stive opprette greiner. Blomsterrik, meget hardfør (H7) og tåler skygge. Sånne roser kan jeg like! 'Rose de Rescht' sprer sånn en deilig duft. Foreløpig er det smått med blomster på den.


'Romanze' kan jeg også takke Marit for! For en prangende og livsbejaende farge.


Åååhhh, Honningrosen Helenea Hybrida er litt av et smykke. Den strekker seg både i bredden og høyden. Til høsten skal jeg flytte den under et gammelt tre. Der skal den få skyte til himmels om den vil.  


'Summersong' fra David Austin er blitt min absolutte favoritt. Den kom til meg i fjor og gitt så uendelig mye glede.


'Aicha' står i skyggen og har aldri sett solen. Det blir jo ikke den rikeste blomstringen av det, men den byr da på. 'Stockholm' kom i fjor og har fått en fin plass i 'gul-hvitt' bedet.


Jeg har skjenket meg selv noen røde roser også. 'Santana' troner på sørveggen og 'Flammentanz' bugner på østsiden. Det fine med været i år er at jeg så langt ikke har hatt en eneste lus eller annet utøy på rosene mine. Ikke verst det!

I dag kom det regn og blomstene glitrer....og henger litt med hodene.
Uanstt vær; det er så deilig med rosetid.
Ha en fin ny uke alle sammen.

12. juli 2017

Frydefullt gjensyn


Tilbake etter en fantastisk reise rundt i Nord-Spania, hadde jeg et lønnlig håp om å få nyte siste rest av Peonene og Martagonliljene mine. Jeg holdt pusten av spenning på veien fra Oslo til Enerhagen. Er de der? Er de avblomstret? Forbered deg på det siste, men tenk om... OG der sto de og ønsket meg varmt velkommen. Tapre og tunge av regndråper. For et frydefullt gjensyn!  


Den rosa er uten navn og de to andre er 'Sara Bernard' og 'Solange'. Jeg har problemer med å se forskjell på de to sistnevnte i siste fase av blomstringen.
Vet ikke hvor mange ganger jeg danset rundt peonene den helgen. De siste fikk bli med hjem i godtekurven.

For ikke å snakke om Martagonliljene! Noen var mer eller mindre ferdige, men har dere sett på maken til ''Claude Shride' til venstre. Den er blitt gedigen i løpet av bare to år.
Til høyre 'Maroon King'.

 

Den hvite har jeg fått fra rause Marit og den rosa har vært i hagen siden lenge før min tid.


Sørbedet begynner å bli riktig så frodig, med både nye og gamle sorter. Har en spesiell forkjærlighet for dette bedet, da det er det første jeg spadde opp.

Borte fantastisk, men hjemme på Enerhagen er aller aller best.
Her blir jeg fremover kan jeg love!

Fortsatt god sommer til dere alle. Nyt dagene hvor dere enn befinner dere.

23. juni 2017

God midtsommer!Så var vi ved midtsommer allerede! Tiden går så himla fort og hagen skyter fart. Det var med et visst vemod jeg dro fra Enerhagen forrige helg, vel vitende om at vi ikke ses igjen før 5. juli. Fraværet er absolutt av det lystbetonte slaget; En deilig ferie i Baskerland i Nord-Spania. Så det er strengt tatt ikke lov å klage over luksusproblemer! Det er bare det at jeg mister så mange høydepunkter i hagen. Jeg setter mitt håp til at den noe forsinkede våren gjør at peonene og andre holder stand til vi ses igjen.
Uansett, jeg fikk så mye flott med meg i "minneboken" forrige helg!

De eldgamle Sibir Irisene vaier så vitale i ettermiddagsbrisen.


Akeleier, Akeleier og atter Akeleier dominerer i hagen nå. Takk og pris for det. De er meg så uendelig kjære!Honningløken gjør seg så utrolig godt sammen med de duse rosa Akeleiene. De har bodd sammen i mange år nå.


Stjerneskjermene har så smått begynt å slå seg ut i all sin prakt. Snart fyller de himmelen.Det er sånn en lekker farge på Fiolkongslyset 'Clementine'. Den fikk lilla naboer og det fremhever den skjønnhet enda mer, synes jeg.

En av to hvite Allium, som fant ut at den ville komme igjen. Som jeg har nevnt før, så sliter jeg med å få til de hvite mens de lilla forøker seg så enkelt. Til høyre en Etasjeprimula som koser seg blant dekorative frøstander fra Pulsatilla - Kubjeller.Jeg har som kjent fått dille på Storkenebb. Årets nykommere er Rosestorkenebb 'Bevans Variety' og 'Philippe Vapelle'.


Hva skulle hagen vært uten Kattemynte?! Så utrolig dekorerende og med en fantastisk rik og lang blomstring! En ny Salvie har også fått plass hos meg i år.


Til slutt to midtsommerbuketter. En av dem måtte selvsagt bestå av de svenske fargene!
Ha en vidunderlig midtsommer alle sammen og fortsatt god sommer!

For flere midtsommerdrømmer, besøk Blommig fredag